Ciasto ucierane

Ciasto ucierane

Aby ciasto ucierane się udało, musimy doliczyć do niego proch spulchniający, najlepiej przesiany sumarycznie spośród mąką.
Masło albo margarynę ucieramy spośród cukrem kryształem (nie pudrem), aż zryw biała piana.
Nawet gdyby przepis nakazuje nasadzać całe jajka, lepiej rozbić je a dodawać żółtka po jednym, a na koniec subtelnie zespolić ciasto ze sztywną pianą spośród białek.

Nasze babcie furt ucierały ciasto w jedną stronę. Warto o tym pomnieć, bowiem ze względu tej zasadzie ciasto równomiernie się napowietrza a po upieczeniu jest pulchne.
Kiedy pieczemy babkę marmurkową, kakao wraz spośród 2 łyżkami słodkiej śmietanki dodajemy wyłącznie do połowy ciasta.
Natłuszczoną formę wysypujemy bułką tartą, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości a od czasu razu wstawiamy do piekarnika.
Gotowy racuch wyjmujemy spośród formy po całkowitym wystygnięciu.
Aby piana ubiła się na sztywno, do białek jest dozwolone doliczyć trochę soli.

Ciasto kruche

Ciasto kruche wyrabiamy podczas gdy najszybciej, samymi czubkami palców, by nie zdążyło się ogrzać od czasu rąk.

Tłuszcz (najlepiej w proporcjach 3/4 masła a 1/4 smalcu) naraz po wyjęciu spośród lodówki siekamy spośród mąką na stolnicy, aż utworzą się grudki wielkości ziaren groszku. Wtedy dodajemy pozostałe składniki a migiem ugniatamy kulę. Owijamy ją folią aluminiową a wstawiamy do lodówki, co bynajmniej na godzinę.

Ciasto nie będzie się lepiło, gdyby punkt programu mąki pszennej zastąpimy mąką ziemniaczaną.
Wypiek będzie smaczniejszy a z większym natężeniem scherlały, gdyby dodamy do niego
2 łyżeczki soku spośród cytryny (na 500 g mąki).
Cukier kryształ nie rozpuszcza się w cieście, z tej przyczyny przyzwoicie jest w tym wypadku zabawić się cukru pudru. Ze względu temu nie będą pojawiać się w nim nieapetyczne brązowe plamki.

Do ciasta na babeczki, tartaletki jednakowoż paszteciki przyzwoicie jest doliczyć 2 łyżki śmietany.

Podczas wałkowania plaster ciasta wkładamy pośrodku 2 arkusze cienkiej folii, ze względu z jakiej przyczyny nie przylepi się ono do wałka ani do stolnicy.
Piekąc szarlotkę jednakowoż serowiec, jabłka albo masę serową rozkładamy na podpieczony w tym momencie spód, ze względu z jakiej przyczyny unikniemy zakalca.
Dno a boki formy nieznacznie natłuszczamy a wysypujemy bułką tartą. Gdy pieczemy monety wyroby, np. ciasteczka albo rożki, koniec podsypać je mąką.
Gotowe rumieniec zdejmujemy spośród blachy dopiero, podczas gdy nieznacznie przestygną. Ciasteczka zsuwamy spośród blachy, a foremki spośród babeczkami ustawiamy na stolnicy \”do górska kraina dnem\” a nieznacznie opukujemy trzonkiem noża, aż wypadną. Duże placki najlepiej jest krajać w formie, na kilka mniejszych części

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: